Phenological response of okra (Abelmoschus esculentus L., malvaceae) cultivated in pots with different doses of organic matter

Authors

  • Micaelle Glicia Universidade Estadual de Alagoas
  • Rubens Pessoa State University of Alagoas
  • Daniel De Souza State University of Alagoas
  • Wesley De Oliveira Galdino State University of Alagoas
  • Dayane Dos Santos Silva State University of Alagoas
  • Jadielson Inácio de Sousa Universidade Estadual de Alagoas

DOI:

https://doi.org/10.48017/dj.v7i2.1999

Keywords:

Agricultura orgânica, Produção vegetal, Substratos, quiabo, matéria orgânica

Abstract

The aim of this study was to monitor the phenological development of okra (Abelmoschus esculentus L., malvaceae), cultivar Santa Cruz 47, in pots with different sources of organic matter. The research was carried out at the State University of Alagoas Campus from January to December 2020 in the greenhouse. The experiment started with the germination test in seed and pots. After the seeds were germinated, the phenology monitoring was carried out. The experimental design was completely randomized, with 4 treatments (t1 - soil without manure, t2 - soil + carbonized rice husk, t3 - soil + goat manure and t4 - soil + cattle manure) and 5 replications, totaling 20 pots. After 20 days of sowing, the plants were thinned, leaving only one plant in each pot, the variables analyzed after thinning were: plant height (AP), stem diameter (DC), number of leaves (NF) and number of flower buds (NBF), in all repetitions. Phenological data were submitted to ANOVA (analysis of variance) for mean comparison. In data analysis, it was found that there was a significant difference between treatments, especially those with cattle and goat manure.

Metrics

Metrics Loading ...

References

ARAÚJO, E. M.; OLIVEIRA, A. P.; CAVALCANTE, L. F.; PEREIRA, W. E.; BRITO, N. M.; NEVES, C. M. L.; SILVA, E. E. Produção do pimentão adubado com esterco bovino e biofertilizante. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 11, n. 5, p. 466-470, 2007.

ARRET, R. L.; WANG, M. L.; LEVY, I. J. Seed oil and fatty acid content in okra (Abelmoschus esculentus) and related species. J. Agric. Food Chem., v. 59, n. 8, p. 4019-4024, 2011.

BARBOSA, M. L., PESSOA De Barros, R., & ALMEIDA P., R. (2021). Aspectos biológicos e produtivos do tomateiro (Solanum lycopersicum) sob adubação húmica: Biological and productive aspects of tomato (Solanum lycopersicum) under humic fertilization. Revista Ambientale, 13(1), 71-78.

CARNEIRO, J. G A. Produção e controle de qualidade de mudas florestais. Curitiba: UFPR/FUPEF, 1995. 451p

COSTA, K. D. S. et al. Melhoramento do quiabeiro quanto à precocidade, produção e qualidade Paraíba, 2017. p.1-6.

EDVAN, R. L.; CARNEIRO, M. S. S. Uso da digestiva bovina como adubo orgânico. Revista Brasileira de Tecnologia Aplicada nas Ciências Agrárias, Guarapuava, v. 4, n. 2, p. 211-225, maio/ago. 2011.

ESTRELA, C. (2018). Metodologia Científica: Ciência, Ensino, Pesquisa. (3a ed.), Editora Artes Médicas.

FRANÇA, Fernando cassimiro tinoco., Marriel, Ivanildo Evódio., PEREIRA FILHO, I. A. (2015). Manejo e uso da adubação orgânica e biológica. Embrapa Milho e Sorgo-Capítulo em livro científico (ALICE).

FILGUEIRA, F. A. R. Novo manual de olericultura: agro tecnologia moderna na produção comercialização de hortaliças. 3. ed. Viçosa: UFV, 2008. 421 p

Fonseca, E. F., silva, G. O., Terra, D. L. C. V., & Souza, P. B. de. (2017). USO POTENCIAL DA CASCA DE ARROZ CARBONIZADA NA COMPOSIÇÃO DE SUBSTRATOS PARA PRODUÇÃO DE MUDAS DE Anadenanthera peregrina (L) Speg. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar Da Universidade Federal Do Tocantins, 4(4), 32-40. https://doi.org/10.20873/uft.2359-3652.2017v4n4p32

GALATI, V. C.; CECILIO F. A. B.; A, A. U. Crescimento e acúmulo de nutrientes da cultura do quiabeiro. Semina: Ciências Agrárias, v.34, n.1, p.191–200, 2013.

JESUS, P. P. et al. Transição agroecológica na agricultura familiar: relato de experiência em Goiás e Distrito Federal. R. Geog. Agric., v. 6, n. 11, p. 363-375, 2011.

KÖPPEN, W. & GEIGER, R. (1928). Klimate der Erde. Gotha: Verlag Justus Perthes. Wall-map 150cmx200cm.

MALDONADO Jr, W. AgroEstat Online. Disponível em: <http://www.agroestat.com.br>. Acesso em: 11 ago. 2020

MORAES, M. T.; SILVA, V. R.; ARNUTI, F. Resíduos líquidos de efluentes de agroindústria de carnes na produtividade do girassol. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 8, n. 14, p. 843-853, jan./Jul 2012.

MOREIRA, R. A. et al. Produção e qualidade de frutos de pitaia-vermelha com adubação orgânica e granulado bioclástico. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, p.762-766, 2011.

MOTA, W. F. et al. Composição mineral de frutos de quatro cultivares de quiabeiro. Ci. Agrotec., v. 32, n. 3, p. 762-767, 2008.

MOTA, W. F. et al. Conservação e qualidade pós-colheita de quiabo sob diferentes temperaturas e formas de armazenamento. Hortic. Bras., v. 28, n. 1, p. 12-18, 2010.

NWANGBURUKA, C. C. et al. Morphological classification of genetic diversity in cultivated okra, (Abelmoschus esculentus (L) Moench, using principal component analysis (PCA) and single linkage cluster analysis (SLCA). African J. Biotechnol., v. 10, n. 54, p. 11165-11172, 2011.

OLIVEIRA, A. P.; BARBOSA, A. H. D.; CAVALCANTE, L. F.; PEREIRA, W. E.; OLIVEIRA, A. N. P. Produção da batata-doce adubada com esterco bovino e biofertilizante. Ciência e Agro tecnologia, Lavras, v. 31, n. 6, p. 1722- 1728, 2007.

OLIVEIRA, A. P.; OLIVEIRA, A. N.; SILVA, O. P. R.; PINHEIRO, S. M.; N., GOMES, A. D.. Rendimento do quiabo adubado com esterco bovino e biofertilizante Semina: Ciências Agrárias, Londrina, vol. 34, núm. 6, dez. 2013. Disponível em: <https://www.redalyc.org/pdf/4457/445744136008.pdf>. Acesso em: 03 dez. 2020.

OLIVEIRA, A. P.; SANTOS, J. F.; CAVALCANTE, L. F.; PEREIRA, W. E.; SANTOS, M. C. C. A.; OLIVEIRA, A. N. P.; SILVA, N. V. Yield of sweet potato fertilized with cattle manure and biofertilizer. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 3, p. 277-281, 2010.

PEREIRA, A. S. et al. (2018). Metodologia da pesquisa científica. UFSM

SANTOS, D. de S. ., BARROS, R. P. de ., SOUSA, J. I. de ., GALDINO, W. de O. ., SILVA, M. G. dos S. ., ARAÚJO, A. da S. ., SILVA, D. dos S. ., LIMA, F. da S. ., NEVES, J. D. dos S. das ., & COSTA, J. G. da . (2021). Desenvolvimento inicial da fenologia da mamona (Ricinus communis L.) em diferentes substratos orgânicos. Research, Society and Development, 10(8), e14010817204. https://doi.org/10.33448/rsd-v10i8.17204

SANTOS, P. C. dos et al. Crescimento inicial e teor nutricional do maracujazeiro amarelo submetido à adubação com diferentes fontes nitrogenadas. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, p.722-728, 2011.

SILVA, P. C., SILVA, K., Costa, R. A., Neves, P. M., FARIAS, L., & Martins, D. A. (2015). Adubos orgânicos no desenvolvimento vegetativo e produtividade da cultura do milho. In XXXV Congresso Brasileiro de Ciência do Solo. Centro de Convenções, Natal-RN.

SOUSA, J. I. de ., BARROS, R. P. de, SANTOS, D. de S. ., SILVA, D. J. da ., SANTOS, A. G. D. ., SILVA, M. G. D. S. ., GALDINO, W. de O., SILVA, D. dos S. ., LIMA, F. da S., & NEVES, J. D. dos S. das . (2021). Estudo do desenvolvimento de couve manteiga (Brassica oleracea L.) a partir da germinação em resposta as fontes de variação . Research, Society and Development, 10(12), e34101219934. https://doi.org/10.33448/rsd-v10i12.19934

SOUZA, I. M. D. E. Produção do quiabeiro em função de diferentes tipos de adubação. São Cristóvão: UFS - Universidade Federal de Sergipe, 2012. 66p. Dissertação Mestrado.

Published

2022-04-02

How to Cite

Glicia, M., Pessoa, R., De Souza, D., De Oliveira Galdino, W., Dos Santos Silva, D., & Inácio de Sousa, J. (2022). Phenological response of okra (Abelmoschus esculentus L., malvaceae) cultivated in pots with different doses of organic matter . Diversitas Journal, 7(2). https://doi.org/10.48017/dj.v7i2.1999

Most read articles by the same author(s)