Necessidades nutricionais de vacas leiteiras: criação de aplicativo para cálculos

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1693

Abstract

ABSTRACT: The NRC system determines the nutritional needs of animals based on standardized calculations according to the purpose of rearing and other animal data. However, not all breeders and many technicians have difficulty using this pattern correctly. This course conclusion work was developed with the objective of founding and executing the elaboration of an application for android that has as main functionality the calculation of the nutritional needs for dairy cows. Methodologically, the work was developed through bibliographic research to determine the criteria to be used in calculating the dietary needs of the animals chosen for the study. Then, based on the choice of the NRC as the basis for such calculations, an application was developed that can be installed and run on devices that have an android system and from the provision of data on the animals to be fed, the application presents as a result the nutritional needs. The possibility for the breeder to have a system at hand that facilitates the feeding of his flock contributes to greater profitability and quality of the breeding.

KEYWORDS: Nutrition; Feed Calculation; Production.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Adriano Medeiros Alves da Silva, Banco do Nordeste do Brasil; Universidade Estadual de Alagoas

Técnico em Agropecuária do Banco do Nordeste do Brasil (BNB); Especialista em Produção Animal e Desenvolvimento Rural pela Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL).

José Crisólogo de Sales Silva, Universidade Estadual de Alagoas

Professor Titular da Universidade Estadual de Alagoas, Grupo Caatinga de Pesquisa.

References

BUENO, P. R.B, et al. Valor econômico para componentes do leite no Estado do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v33, n.6, p. 2256-2265, 2014. Disponível em < http://www.scielo.br/pdf/rbz/v33n6s3/23427.pdf >. Acesso em 23 nov. 2019.

COSTA, V.S. et al. Análise de custos a partir da cadeia do valor do leite e seus derivados na região Seridó do Rio Grande do Norte. Revista Ambiente Contábil, Natal, v.7, n.1, jan-jun., 2015. Disponível em . Acesso em 25 nov. 2019.

DAL’AGNOL, S. Avaliação do aplicativo de tecnologia móvel android C7 leite: Zootecnia de precisão. Dissertação -Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria –RS, 2016. Disponivel em: https://repositorio.ufsm.br/bitstream/handle/1/4835/DAL%20AGNOL%2c%20SIDNEI.pdf?sequence=1&isAllowed=y Acesso em 31 de janeiro de 2020.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA –EMBRAPA. Gado do Leite –Importância Econômica. Disponível em: https://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/ Acesso em 9 dez. 2019.

FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO). Dairy Production and Products –Milk Production. Disponível em: http://www.fao.org/dairy-production-products/en/#.V3AZwbgrLIV Acesso em 24 nov. 2019.

GONÇALVES, L. C.; BORGES I.; FERREIRA, P. D. S. Alimentação de Gado de Leite. Belo Horizonte, FEPMVZ, 2009.

LOPES, A. D. Caracterização de unidades produtoras de leite na área de abrangência do escritório de desenvolvimento rural de Jaboticabal –SP. 2017. Dissertação –Departamento de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista, Jaboticabal, 2017.

Published

2021-02-02

How to Cite

Silva, A. M. A. da, & Silva, J. C. de S. (2021). Necessidades nutricionais de vacas leiteiras: criação de aplicativo para cálculos . Diversitas Journal, 6(1), 1702–1710. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1693

Issue

Section

Dossiê Temático - Produção Animal e Desenvolvimento Rural: diversas abordagens