Uso de poços artesianos salinos em modelo produtivo de feijão de corda (Vigna unguiculata L. Walp)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1706

Abstract

ABSTRACT: In the Brazilian semiarid, there are producers who do not have access to water throughout the year, mainly producers with small areas are at the mercy of public policies or social security programs (civil defense) that may intervene in the lack of water supply. In the search for balance between human needs and the environment, sustainable terms and sustainability emerge with their complex interaction dynamics. One of the technologies used to remedy the problem is the drilling of artesian wells, which mostly contain saline water. Work carried out with drip techniques and string beans (cowpea), cultivation resistant to saline water conditions, will help policies to promote improvement in the well-being of rural territories. The study starts from documentary research and bibliographic review. The development of documentary research follows the same steps as bibliographic research. The information collected seeks to address the problem of drought and / or drought in this region as an object of study for technological interventions. This article presents a script developed to assist researchers by directing them to solve the problem pointed out for possible future action research.

KEYWORDS: semiarid, local development, technology.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

João Paulo Silvério da Silva, Universidade Estadual de Alagoas

Especialista em Produção Animal e Desenvolvimento Rural pela Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL). Zootecnista pela Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL).

Conceição Maria Dias de Lima, Universidade Estadual de Alagoas

Professora Titular da Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL); Doutora em Sociologia pela Universidade Federal de Pernambuco (UFPE); Profa. Permanente do Programa de Pós-Graduação em Dinâmicas Territoriais e Cultura - PRODIC/UNEAL.

References

AYERS, R.S.; WESTCOT, D.W. A qualidade da água na agricultura. Campina Grande, UFPB, 1991. 153p.

ANDRADE, E.M;BATISTA, T.M; TEXEIRA, A.S; MEIRELES, M.;SOUZA, B.F.S. Mapa de vulnerabilidade da bacia do Acaraú, Ceará, á qualidade das águas de irrigação,pelo emprego dos GIS. Revista Ciência Agronômica, v.37, n.3,p.280-287, 2006.

ANDRADE, E. M.et al . Evolução da concentração iônica da solução do solo em áreas irrigadas na Chapada do Apodi,CE. Revista Ciência Agronômica, v. 35, n. 1, p. 9-16, 2004.

ARAÚJO, E.; SAMPAIO, M.; SAMPAIO, Y. Impactos ambientais da agricultura no processo de desertificação no Nordeste do Brasil. Revista de Geografia(Recife), América do Norte, v. 22, n. 1, p. 90-112, 2008.

BARRACLOUGH, G. (Ed.). Atlas da história do mundo da Folha de São Paulo/Times. 4. ed. rev. São Paulo: Folha da Manhã, 1995. p. 154-157.

BARROS, M. de FC; SANTOS, MPF; TERRAZ, FB Avaliação de níveis de precisão para correção de sodicidade de solos. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 1, n. 1, p. 17-21, 2006.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 12 de 28 mar. 2008. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 31 mar. 2008. Seção 1, p. 11-148.

CARVALHO FILHO, Manoel Vital de. Assessoria ao processo de desenvolvimento local. Projeto de cooperação técnica, Rio Grande do Norte: INCRA/IICA, abril, 1999. Disponível em:<http://www.incra.gov.br/sites/default/files/uploads/servicos/publicacoes/outras-publicacoes/assessoriaaoprocessodedesenvolvimentosustentavel_.pdf>. Acesso em: 01 mar. 2018.

COELHO, Marcos de Amorim. Geografia Geral: o espaço natural e socioeconômico. 4 ed. São Paulo-São Paulo: Moderna, 2001.

EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Arroz e Feijão. Subsídios para elaboração do Programa Nacional de Pesquisas com Caupi. Goiânia, 1980. 73 f.

EMBRAPA MEIO-NORTE. Cultivo de feijão caupi. Jul/2003. Disponível em: <http://www.cpamn.embrapa.br/pesquisa/graos/FeijaoCaupi/referencias.htm>. Acesso em: 8 mar. 2007.

FREIRE FILHO, Francisco Rodrigues et al. Feijão-caupi no Brasil: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2011. 84 p. Disponível em:<https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84470/1/feijao-caupi.pdf>. Acesso em: 28 fev.2018.

GONZAGA, Augusto César de Oliveira. Feijão: o produtor pergunta a Embrapa responde. 2. ed. Brasília: Embrapa, 2014. 247 p. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1014894/feijao-o-produtor-pergunta-a-embrapa-responde>. Acesso em: 28 fev. 2018.

GUERRA, Paulo de Brito. A Civilização da Seca: o Nordeste é uma história mal contada. Fortaleza: Ministério do Interior, Departamento Nacional de Obras Contra as Secas, 1981. 324 p.

LEVANTAMENTO SISTEMÁTICO DA PRODUÇÃO AGRÍCOLA. Rio de Janeiro: IBGE, v. 5, 1993; v. 6, 1994; v. 7, 1995;v. 8, 1996; v. 9, 1997; v. 10, 1998; v. 11, 1999; v. 12, 2000; v. 13, 2001; v. 14, 2002; v. 17, 2005.

NAVARRO, Z. Desenvolvimento rural no Brasil: os limites do passado e os caminhos do futuro. Estudos Avançados, v. 15, n. 43, p. 83-100. 2001.

ONWULIRI, A. V.; OBU, A. J. Lipids and other constituents of Vigna unguiculata and Phaseolus vulgares grown in northern Nigéria. Food Chemistry, Oxford, v. 78, n. 1, p. 1-7, 2002.

PLOEG, J. D. V. D.; RENTING, H.; BRUNORI, G.; KNICKEL, K.; MANNION, J.; MARSDEN, T.; ROEST, K.; SEVILLA-GUZMÁN, E.; VENTURA, F. Rural development: From practices and policies towards theory. Sociologia Ruralis, v.40, n. 4, p. 497-511. 2000.

SILVA, S.M.P. A distribuição espacial das reservas hídricas subterrâneas do Nordeste e a transposição do Rio São Francisco.In: Simpósio de Recursos Hídricos do Nordeste, v. 5, p. 47-55, 2000.

SENE, Estáquio.Geografia Geral do Brasil, espaço geográfico e globalização. 4. ed. São Paulo: Scipione, 2010.21.

STEGE, Alysson Luiz; PARRÉ, José Luiz. Desenvolvimento rural nas microrregiões do Brasil: um estudo multidimensional. Teoria e Evidência Econômica, ano 17, n. 37, p. 160-193, jul./dez. 2011. Disponível em:< https://www.anpec.org.br/encontro/2011/inscricao/arqui vos/000-6bb5d79acef1f15ac1541d93ca748f8c.pdf> . Acesso em: 28 fev. 2018.

Published

2021-02-02

How to Cite

Silva, J. P. S. da, & Lima, C. M. D. de. (2021). Uso de poços artesianos salinos em modelo produtivo de feijão de corda (Vigna unguiculata L. Walp). Diversitas Journal, 6(1), 1807–1817. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1706

Issue

Section

Dossiê Temático - Produção Animal e Desenvolvimento Rural: diversas abordagens