Efeito do Tempo de Ensilagem sobre a composição química, perfil Fermentativo e Estabilidade Aeróbia de Silagens de Milho (Zea mays)

Authors

  • Cleyton de Almeida Araújo Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Ana Paula Maia dos Santos Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL
  • Carolina Corrêa de Figueiredo Monteiro Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL
  • Deneson Oliveira Lima Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • André Marques Torres Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL
  • Caio Vinícios Silva dos Santos Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL
  • Samylle Evelyn dos Santos Monteiro Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL
  • Juliana Jesus da Silva Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL

DOI:

https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i1-1035

Abstract

Corn silage is widely used due to its nutritional quality, dry matter production per ha-1 and good fermentative standard. The objective of this study was to evaluate the effect of silage time on fermentation pattern, nutritional quality, losses and aerobic stability of corn (Zea mays) silages. A completely randomized experimental design was used, with four treatments (0; 12; 24 and 48h for ensilage after forage cutting) and five replications. After 30 days of fermentation, losses by effluents, losses by gases and recovery of dry matter were determined. For the stability test, approximately 2kg of silage was removed from each experimental unit and added in 4 liter plastic containers, measured at temperature (2 hours interval), pH and electrical conductivity (6 hours interval). the determination of ammonia nitrogen, buffering capacity and carbon dioxide. Chemical composition was evaluated for dry matter, mineral matter, ether extract, crude protein, organic matter, neutral detergent fiber and acid, total carbohydrates, non-fibrous carbohydrates, neutral detergent insoluble protein and hemicellulose. All results underwent regression testing at 5% probability. The ensiling period did not influence the fermentative losses for gas losses and dry matter recovery. The chemical standard of silage had no change for crude protein content with averages of 84.60g; 78.26g; 82.58g and 74.22g, respectively for treatments 0h; 12pm; 24h and 48h. Silage time after cutting alters carbon production dynamics, increases ammonia nitrogen content, reduces buffering capacity and decreases silage stability.

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Author Biography

Cleyton de Almeida Araújo, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Técnico em Agropecuária pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Alagoas - IFAL (2017). Zootecnista pela Universidade Estadual de Alagoas - UNEAL (2018). Mestrando em Ciência Animal e Pastagens pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE (2018). Atualmente venho desempenhado trabalhos acadêmicos nas áreas de análises de alimentos para animais, avaliação de produtos de origem animal (carne e leite) e avaliação de forrageiras do Semiárido e adaptadas, caatinga. Tem experiências nas áreas de extensão rural, análise de alimentos para animais, avaliação, classificação e tipificação de carcaças, análise físico-química de leite e carne. Atuando principalmente nos seguintes temas: Manejo de animais, bovinocultura de leite, ovinocultura e conservação de forragem.

Published

2020-01-13

How to Cite

de Almeida Araújo, C., Santos, A. P. M. dos, Monteiro, C. C. de F. ., Lima, D. O., Torres, A. M., Santos, C. V. S. dos, Monteiro, S. E. dos S., & Silva, J. J. da. (2020). Efeito do Tempo de Ensilagem sobre a composição química, perfil Fermentativo e Estabilidade Aeróbia de Silagens de Milho (Zea mays). Diversitas Journal, 5(1), 547–561. https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v5i1-1035

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